Vad man letar efter när man kollar efter divergens är vart trenden skiljer sig i jämförelse med dina indikatorer. Vanligtvis så använder vi oss utav våra indikatorer för att se riktningen av trenden men ibland så kan dessa ge information som är motsägande. Det finns några tydliga tecken som kan indikera både upp samt nedgång av trenden. De indikatorer som oftast används för detta är RSI och MACD men Stochastics kan också vara ett alternativ för vissa.


Bullish Divergens

Här har vi ett populärt mönster som kallas för bullish divergens. I detta exempel så kan vi se att sälj volymerna visar på en vändning utav trenden medans själva trenden skapar en ny lågpunkt. Men på grund utav att sälj trycket indikerar på en uppgång så är detta ett tydligt tecken på en reversering.

Lägre bottnar på grafen/priset – Högre bottnar på indikatorn


Bearish Divergens

Detta är motsatsen till bullish divergens, trenden visar på uppgång medans våran indikator visar på nedgång där RSI fortsätter nedåt även efter att gjort lägre toppar.

Högre toppar på grafen/priset – Lägre toppar på indikatorn

 


Dold Bullish Divergens

Om vi nu har motsatsen där trenden istället visar uppgång medans indikatorerna visar på nedgång så är det viktigt att vara uppmärksam då det kan vara avgörande med hur volymerna ser ut och vart indikatorerna är på väg. Det är därför detta kallas för en dold bullish divergens , den är på väg upp men indikatorerna visar på nedgång.

Högre bottnar på grafen/priset – Lägre bottnar på indikatorn


Dold Bearish Divergens

Detta är motsatsen till dold bullish divergens. Indikatorerna visar på uppgång medans kursen visar nedgång. Men kursen fortsätter nedåt i samband samtidigt som indikatorerna börjar visa nedgång.

Lägre toppar på grafen/priset – Högre toppar på indikatorn