För att kunna ge ett begrepp för den trend som bolaget befinner sig i så använder man sig av ’’Bull’’ eller ’’Bear’’ som definition. Detta är begrepp du kommer stöta på vart du än handlar. Man ser även folk kalla en marknad för ’’Bearish’’ eller ’’Bullish’’.
Det enda du behöver veta gällande detta är vad som menas och vad det innebär.

Bull

En Bull marknad eller Tjur marknad betyder att trenden är stigande och att de indikationer som finns i grafen visar att bolaget har befunnit sig i en uppåt trend. Detta beskrivs med en Tjur då tjuren rusar fram.

Bear

En Bear marknad eller Björn marknad betyder att trenden är fallande och att de indikationer som finns i grafen visar att bolaget har befunnit sig i en nedåt trend. Detta beskrivs med en Björn då björnen går i ide och sover.
Detta är väldigt viktigt att vara medveten om med tanke på att det är inte bara stigande trender vi kan göra pengar på. Det finns många människor som tjänar på uppgången i en fallande Bear trend.
Detta är endast möjligt genom Tekniska analyser.
Som exempel kan vi genom att analysera en fallande trend se vart trend golvet ligger och köpa in oss vid botten och sen genom analys se vart vi ska sälja. Samma princip gäller i en uppåt trend men här är risktagandet mindre och vi vet att om det inte sker några större ändringar i en Bull marknad så är priset på väg upp.
Ett bra exempel på vart man kan se tydliga tecken på Bear och Bull är i Stockholms börsens index eller i stora banker. Där kan man se tydliga tecken på en bull marknad under en längre period i upp till flera år, men vi kan även se i dessa grafer att med jämna mellanrum så uppstår det något som orsakar att trenden faller och går in i en Bear marknad. Ta Corona viruset som exempel, det påverkade alla bolag och speciellt de större bolagen såsom Swedbank eller Volvo.
Men som jag nämnde tidigare så kan man göra lika mycket pengar på nedgångar som uppgångar, men riskerna är större. Detta kommer du att få en bättre uppfattning om när du är klar med kursen. Nu har vi en uppfattning om olika begrepp och om vad det är vi egentligen gör när vi handlar så nu
kan vi ge oss in i nästa del av kursen. Här kommer vi att fördjupa oss i grunderna för Tekniska analyser och även visa dig hur jag själv arbetat för att uppnå den framgång jag gjort under min tid på börsen.

Avsnitt innehåll