Certifikathandel sker i olika index eller i utvalda bolag. Det kan vara allt ifrån
OMX(stockholmsbörsen), guld, aktier i (oftast) större bolag, m.m.

Certifikat handlas precis som vanliga aktier där alternativet till certifikat finns. Det är ett bra alternativ om man vill handla i utländska bolag men fortfarande handla på den svenska marknaden då det oftast finns svenska certifikat för utvalda utländska bolag.

Det vanligaste alternativ av certifikat är Bull och Bear certifikat. Här handlar folk oftast ett certifikat med en hävstång. Att handla med hävstång innebär att du handlar ett värdepapper som har en faktor som är beroende utav rörelsen i det underliggande instrumentet, där du tjänar på uppgång med Bull certifikat och du tjänar på nedgång med ett Bear certifikat.

Låt oss ta ett exempel på detta:

Du väljer att handla ett Bear certifikat på OMX där du tror att Stockholmsbörsens index värde ska sjunka nästkommande dag. Här finner du att det finns flera alternativ vad gäller hävstång men du väljer att köpa ett certifikat där hävstångs faktorn är x4. Detta betyder då att skulle OMX öppna med en nedgång på 5% så kommer ditt Bear certifikat att göra en tillväxt på 20%.

Visst låter detta hur bra som helst? Ja, det låter väldigt bra om vi hade levt i en perfekt värld där allt går som vi planerat. Men i verkligheten så funkar detta likadant åt andra hållet när du handlar med hävstång. Skulle OMX gå upp med 5% nästa dag och du investerat på nedgång (Bear) så kommer du göra en förlust på 20%.

Det finns en till sak som gör att Bear och Bull certifikat medför en stor risk och det är att hävstången omräknas dagligen. Det är därför man inte investerar på långsikt med denna typ av certifikat och om det inte är tillräckligt för att få dig att tänka om när du ska handla dessa certifikat så ska du veta om att ifall du gör 100% förlust så kommer du aldrig att se dina pengar igen.
Här kan man istället välja mini-futures där man kan gå kort (nedgång) eller gå lång (uppgång). Hävstången och principerna är desamma men det som skiljer är att du har en inbyggd stoploss för att minimera risken att förlora hela ditt belopp. Men så fort du når stoploss nivån så säljs din mini-future automatiskt.